Política
Els candidats a les eleccions en el debat de Rac1 i La Vanguardia
Foto: Els candidats a les eleccions en el debat de Rac1 i La Vanguardia | X / @rac1
Eleccions 12-M

Les crítiques al temps de reflexió de Sánchez, protagonistes al primer debat de candidats

Temps de lectura: 3 minuts
Els candidats a les eleccions en el debat de Rac1 i La Vanguardia
Foto: Els candidats a les eleccions en el debat de Rac1 i La Vanguardia | X / @rac1

El temps de reflexió de cinc dies que el president del govern espanyol va anunciar dimecres passat ha estat el protagonista del primer debat de candidats per a les eleccions del 12-M.

Per què és important? Els candidats a les eleccions catalanes del PP, Vox i Cs han equiparat el president del Govern, Pedro Sánchez, amb l'expresident de la Generalitat i candidats de Junts+, Carles Puigdemont, mentre que ERC, Junts i la CUP han assegurat que l'independentisme també ha patit atacs similars.

En detall: L'anunci ha eclipsat l'inici de campanya i també el debat d'aquest divendres al matí de Rac1 i La Vanguardia.

  • La majoria de candidats al 12-M veuen amb recel el temps de reflexió que s'ha pres Pedro Sánchez després de la investigació oberta contra la seva dona per una denúncia de Manos Limpias. 
  • Només el líder del PSC, Salvador Illa, l'ha defensat i considera que tot plegat és un atac personal a Sánchez i demana una "reflexió col·lectiva" sobre els límits de la política.

Què han dit?

  • El president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, ha sostingut que els atacs de la ultradreta no són nous, ha assenyalat que el sindicat Manos Limpias també va presentar querelles contra ell.
  • El candidat del PSC a presidir la Generalitat, Salvador Illa, ha reclamat una reflexió col·lectiva sobre els límits de la política, mentre que la candidata dels Comuns, Jéssica Albaich, ha demanat a Sánchez resistir i "passar a l'ofensiva".
  • El candidat popular, Alejandro Fernández, ha comparat Sánchez i Puigdemont, perquè tots dos han dit que podrien deixar la política, i després ha assegurat que si dilluns tots dos anunciessin que se'n van tindrien el seu suport.
  • Per part seva, el candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha qualificat d'escenificació la decisió de Sánchez, i ha afegit que "hi ha límits polítics, morals, que el senyor Pedro Sánchez fa molt de temps va traspassar i que haurien d'haver portat a dimitir-ne fa molts anys".
  • La candidata dels 'cupaires', Laia Estrada, veu un moviment estrany que Sánchez s'hagi retirat a reflexionar, ha recordat que l'extrema dreta va demanar la il·legalització del seu partit, i ha dit que el PSOE "va sortir a manifestar-se" juntament amb aquest moviment.

D'altra banda. Els candidats al 12-M tornen a posar sobre la taula la necessitat d'un millor finançament en el debat.

  • Amb retrets i matisos que els separen, PP, Comuns, ERC, PSC i Junts s'han compromès a treballar-hi. Vox i Cs, en canvi, els han criticat l'herència dels diferents governs a Catalunya i l'Estat, mentre que la CUP demana als partits independentistes passar pàgina i parlar d'autodeterminació.
  • En aquest sentit, la possibilitat d'un nou referèndum ha estat novament un espai de fricció.

A més, en el bloc de pactes, Salvador Illa, ha "descartat" el suport del PP per esdevenir president, mentre Josep Rull insisteix en la necessitat d'un acord de forces sobiranistes, i Pere Aragonès fia l'acord al programa de govern.